اگرچه روی یکی از عناصر غذایی کم مصرف بوده و به مقدار اندکی موردنیاز گیاهان است، اما کمبود روی در نقاط مختلف جهان بسیار رایج است. بیش از ۶۰ درصد اراضی کشاورزی ایران به دلیل آهکی یا قلیایی بودن خاکها، دچار کمبود شدید روی هستند لذا با افت ۵۰ درصدی محصول مواجه میباشند. روی (Zn) بهعنوان عنصر ضروری در فعالیت آنزیمهای گیاهی، مؤثر در نقلوانتقال عناصر، ماده اصلی سازنده اسید آمینه تریپتوفان و هورمون اکسین است. کمبود آن موجب کاهش شدید رشد رویشی و عامل ریز برگی (جارویی شدن) میگردد. بهطورکلی، ساخت پروتئینها، تنظیمهای فعالیت هورمونها و تولید انرژی در گیاهان تحت تأثیر عنصر روی میباشد. بسیاری از گیاهان بهویژه مرکبات، سیب، انگور، دانههای روغنی، حبوبات، ذرت و برنج به کمبود روی بسیار حساس میباشند.
کلات روی، این محصول با جلوگیری از بروز کمبود عنصر روی موجب افزایش سنتز پروتئین و افزایش رشد گیاه، کاهش PH آب مصرفی در صورت بالا بودن PH میشود. در زمان فقر این عنصر در خاک یا افزایش بیش از اندازه کلسیم، آهن و فسفر که سبب اختلال در جذب آن میشوند، قابل توصیه است. این عنصر در تولید اکسین و سایر هورمونها و آنزیمهای گیاهی مؤثر است. بهطورکلی ساخت پروتئینها، تنظیمهای فعالیت هورمونها و تولید انرژی در گیاهان تحت تأثیر عنصر روی است. گیاهانی همچون لوبیاها، ذرت، سورگون، پیاز، مرکبات، برنج و هلو بیشتر نیاز به روی دارند. کلات روی نقش کلیدی در رشد گیاهان بر عهده دارد. هورمون اکسین، هورمون محرک رشد گیاه است که نقش محوری در تنظیم فرآیندهای مختلف فیزیولوژی از جمله ریشهزایی، بهویژه ریشههای فرعی و همچنین بخش هوایی بر عهده دارد. پیش ساز تولید هورمون اکسین تریپتوفان است که کلات روی نقش مستقیمی در تولید تریپتوفان بر عهده دارد و از این طریق در رشد اندامهای هوایی و زیرزمینی گیاهان، نقش اصلی بر عهده دارد.
شدت واکنش گیاهان به عنصر روی متفاوت است که در این بین، بهطور واضح، برنج، لوبیا و ذرت بهعنوان حساسترین گیاهان در برابر کمبود روی شناخته شدهاند. از سوی دیگر امروزه آفات و بیماریها تهدید جدی برای امنیت غذایی محسوب میشوند و خسارتهای جبرانناپذیری بر روی عملکرد محصولات ایجاد میکنند که با تغییرات جوی، این خسارات احتمالی تشدید میگردد. کلات روی نقش بسیار مهمی در تقویت و توسعه سیستم ایمنی گیاهان در برابر این آفات و امراض بازی میکند. علاوه بر تنشهای زنده، تنشهای غیرزنده مانند سرمازدگی نیز یکی دیگر از عوامل خسارت زا برای محصولات زراعی و باغی میباشد که در اینجا نیز نقش عنصر روی موجود در کلات روی در کنترل این عوامل استرسزا قطعی میباشد. کلات روی به دلیل درصد بالای این عنصر، علاوه بر رفع مشکلات ناشی از کمبود روی در گیاه، به دلیل تأثیرگذاری در فرایند گلدهی و مقاومت در برابر استرسهای محیطی و زنده، باعث افزایش عملکرد محصول میگردد.
اثرات کلات روی
۱- جلوگیری و اصلاح کمبود روی.
۲- استفاده از کلات روی برای افزایش رشد گیاه، ارتقاء ایمنی گیاهان در برابر بیماری و شرایط نامطلوب محیط طبیعی
۳- قابلیت استفاده از کلات روی برای افزایش رشد و طعم و رنگ میوه، کمک به افزایش تجمع شیرینی میوه و بهبود کیفیت محصول.
۴- قابلاستفاده بودن کلات روی برای تقویت جذب فلز، جلوگیری از زردی و ریزش برگها
۵- استفاده از کلات روی برای تقویت فرآیند فتوسنتز، سنتز پروتئین و تثبیت نیتروژن در گیاهان.
۶- قابل استفاده بودن کلات روی برای بهصورت محلولپاشی و با آب آبیاری (قطرهای یا بارانی)
۷- قابلیت مصرف کلات روی در تمامی کشتهای زراعی، باغی و گلخانهای
روش استفاده
اصولیترین و مؤثرترین روش استفاده از کلات روی برای برطرف شدن کمبود روی و منگنز در گیاه، محلولپاشی شاخ و برگ گیاهان و جذب از طریق برگ و ساقههای جوان است، برای غنیسازی خاک و محیط کشت گیاه و برای تأمین تدریجی روی و منگنز از روش آبیاری نیز میتوان استفاده نمود.
برای خرید کلات روی و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳